Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina z USA

Kalifornia- mapa winiarska Piemontu

Kalifornia jest największym i najważniejszym regionem winiarskim w USA. Z górami, dolinami, równinami i płaskowyżami, topografia Kalifornii jest tak złożona jak jej klimat, oferując winiarzom oszałamiający wybór siedlisk.

Wina kalifornijskie zyskały światową sławę dopiero w ciągu ostatnich kilku dekad (zwłaszcza po słynnej Degustacji Paryskiej mającej miejsce w 1976 roku). Historia uprawy winorośli w tym stanie sięga jednak ponad 200 lat wstecz.

Europejską winorośl zasadzono tu po raz pierwszy w XVIII wieku, gdy osadnicy i misjonarze przemierzali zachodnie wybrzeże. Przywieźli oni ze sobą winogrona mission – odmianę Vitis vinifera, która również odegrała kluczową rolę w rozwoju uprawy winorośli w Ameryce Południowej. Chociaż obecnie w Kalifornii można znaleźć bardzo niewiele winorośli odmiany mission, pozostaje ona kamieniem węgielnym kalifornijskiego winiarstwa.

Pierwsza połowa XX wieku przyniosła Stanom Zjednoczonym wojnę, prohibicję i Wielki Kryzys, które wespół zdusiły krajowy przemysł winiarski. Dopiero znaczące zmiany społeczne, kulturowe i gospodarcze mające miejsce po II wojnie światowej przyczyniły się do jego rozwoju.

W latach 70-tych XX wieku kalifornijscy liderzy branży winiarskiej doprowadzili do odnowienia pasji winiarskiej także w innych stanach USA, co z kolei zapoczątkowało narodowy renesans wina. W tym okresie pojawiło się wiele nowych, małych winiarni w całym kraju, a także wzrosła skala działalności tych o dłuższej tradycji. Tę tendencję obserwujemy także w XXI wieku.

Współczesny przemysł winiarski

Obecnie w Kalifornii działają jedne z największych winiarni na świecie. Jednocześnie nie brakuje tu butikowych producentów; niektórzy z nich tworzą prawdziwie kultowe osiągające astronomiczne ceny.

Niezależnie od tego, czy jest to produkcja masowa, czy rzemieślnicze wina z niewielkich winiarni, w Kalifornii powstaje 90 procent amerykańskiego wina. Z Kalifornii pochodzi również ponad 60 procent całego wina spożywanego w kraju.

Najważniejsze odmiany winogron uprawiane w Kalifornii

Głównymi odmianami winorośli uprawianymi w Kalifornii są cabernet sauvignon i chardonnay. Wśród innych szczepów Vitis vinifera wielkim powodzeniem cieszą się pinot noir, merlot i syrah, a także emblematyczny dla Kalifornii zinfandel, genetycznie identyczny z chorwackim tribidragiem i włoskim primitivo. Wśród białych odmian winogron sauvignon blanc plasuje się na drugim miejscu po chardonnay.

 

Czytaj więcej

Wina musujące w Kalifornii

W Kalifornii produkuje się także sporo win musujących. Wiele francuskich domów szampańskich ma tu swoje winiarnie (Domaine Chandon firmy Moët&Chandon, Domaine Carneros z Champagne Taittinger, Roederer Estate w Anderson Valley, Mumm Napa w Napa Valley). 

Warunki uprawy winorośli

W Kalifornii można wyodrębnić wiele odmiennych siedlisk, jako że na terenie stanu występuje wielka różnorodność zarówno gleb jak i klimatu. Wszystko zależy od wysokości, szerokości geograficznej i bliskości Oceanu Spokojnego.

Latem zimne przybrzeżne wody Pacyfiku pomagają stworzyć ławicę mgły tuż przy wybrzeżu. Gdy powietrze w głębi lądu ogrzewa się i unosi, zimna mgła jest zasysana, aby wypełnić przestrzeń. W skrajnych przypadkach mgła może przemieszczać się nawet 160 kilometrów w głąb lądu, chłodząc i odświeżając teren. Górzysty teren między winnicą a Pacyfikiem ogranicza wpływ klimatu morskiego.  

Ogólnie rzecz biorąc, chłodniejsze obszary położone bliżej wybrzeża są lepiej przystosowane do zimnolubnych odmian winorośli takich jak pinot noir i chardonnay. W głębi lądu natomiast, gdzie klimat jest znacznie cieplejszy, z odmiany cabernet sauvignon powstają jedne z najsłynniejszych czerwonych win Kalifornii. Znakomite przykłady win ze szczepu zinfandel można spotkać w całym stanie. 

Podregiony winiarskie Kalifornii: 

CENTRAL COAST

Central Coast AVA w Kalifornii obejmuje długi odcinek wybrzeża od Zatoki San Francisco na południe do Santa Barbara i sięga w głąb lądu od Oceanu Spokojnego do granic Central Valley. Pierwsze winnice w podregionie Central Coast zostały zasadzone w 1700 roku, chociaż konkwistadorzy znaleźli dziko rosnącą winorośl wokół rzek w regionie. Te pierwsze winnice, w większości obsadzone odmianą mission, zostały założone przez hiszpańskich misjonarzy przemieszczających się na północ w kierunku San Francisco z pierwszych misji w hrabstwach San Diego i Los Angeles. Stale rozwijający się przemysł winiarski w tej części Kalifornii został prawie całkowicie zniszczony w latach dwudziestych XX wieku przez prohibicję i nie zaczął się odradzać aż do lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku, który to okres określany jest mianem renesansu kalifornijskiego winiarstwa. To wówczas winiarze zaczęli poszukiwać interesujących siedlisk w tym stanie. W podregionie Central Coast znajdziemy zarówno niewielkie winiarnie, jak i potężnych producentów, sygnujących swe wina wytwarzane z winogron uprawianych na obszarze nie tylko jednego hrabstwa Central Coast AVA. Wiele kultowych win jest właśnie tak etykietowanych.  

Siedlisko

Central Coast AVA

Ciągnący się przez około 450 kilometrów od hrabstwa Contra Costa do doliny Santa Ynez, Central Coast AVA obejmuje niektóre z najbardziej znanych AVA w Kalifornii, poza hrabstwami Napa i Sonoma, w tym Paso Robles, Chalone, Santa Cruz Mountains i Santa Maria Valley. Klimat i topografia są bardzo zróżnicowane w tym ogromnym regionie, co utrudnia uogólnienie warunków uprawy winorośli.

Nierówna, górzysta topografia tego obszaru jest wynikiem ruchów tektonicznych, a słynny uskok San Andreas odcina znaczną część AVA od reszty Stanów Zjednoczonych. Góry Santa Lucia, pasmo Galiban i góry Santa Cruz przebiegają przez tę część Kalifornii i mają duży wpływ na siedliska, w których uprawia się winorośl w podregionie Central Coast.

Rodzaje podłoża

Uskok San Andreas ma znaczący wpływ na rodzaje gleb występujących w obszarach Central Coast AVA. Podłoże po zachodniej stronie uskoku jest naznaczone obecnością wapienia na całej długości wybrzeża.

Istnieją również obszary łupków i iłów w dolinie Salinas w Monterey oraz piaszczyste, żwirowe gleby otaczające zatokę San Francisco. Gleby w Central Coast AVA różnią się głębokością i żyznością, przy czym te górskie typy dają winogrona znakomitej jakości, podczas gdy z bardziej żyznych, aluwialnych terenów otrzymuje się wysokie plony, wykorzystywane do produkcji win niższej jakości.

Klimat

Wschodnia granica Central Coast AVA znajduje się około 100 kilometrów w głąb lądu, a znaczna część regionu jest pod wpływem wiatrów znad Oceanu Spokojnego, kierowanych na obszary winnic przez szereg ważnych dolin i szczelin górskich w całym regionie.

Zatoka Monterey jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem przyczyniającym się do tego, że wieje silny wiatr i mgła w dolinie Salinas, a także zapewnia chłodną bryzę na bardziej śródlądowych obszarach San Benito i południowym krańcu doliny Santa Clara. Zatoka San Francisco jest również ważna, ale ponieważ znajduje się na północnym krańcu AVA, ma większy wpływ na North Coast AVA i Central Valley.

Odmiany winogron

Chłodny klimat w dużej części Central Coast AVA doskonale nadaje się do burgundzkich odmian pinot noir i chardonnay.

W cieplejszych, położonych bardziej w głębi lądu siedliskach znakomite efekty daje zinfandel, często sadzony w hrabstwie San Benito i Paso Robles. Cabernet sauvignon dobrze radzi sobie w wyżej położonych częściach AVA, szczególnie w górach Santa Cruz na północ od zatoki Monterey. Na terenie Central Coast AVA uprawia się ponad 100 odmian winorośli, co odzwierciedla zróżnicowanie topograficzne i klimatyczne apelacji.

Podregiony Central Coast:

  1. Gabilan Mountains
  2. Monterey County
  3. San Benito County
  4. San Francisco Bay
  5. San Luis Obispo County
  6. Santa Barbara County

North Coast AVA

Kalifornijski podregion North Coast AVA jest rozległy; obejmuje swym zasięgiem 1,2 miliona hektarów ziemi na północ od San Francisco. Jego duży rozmiar nie powinien być jednak traktowany jako wskaźnik niskiej jakości lub braku tożsamości regionalnej – właśnie stąd pochodzą jedne z najwspanialszych, najcenniejszych i najbardziej charakterystycznych kalifornijskich win. To właśnie na terenie North Coast wyodrębniono okręgi Napa Valley, Sonoma Valley, Russian River, Stags Leap i Carneros, z których pochodzi cała arystokracja amerykańskiego wina.

Etykietowanie

Duża liczba liczących się AVA wytyczonych na obszarze North Coast oznacza, że wysokiej jakości wina z tego miejsca nie są zazwyczaj sygnowane jako North Coast; na ich etykietach widnieją nazwy bardziej prestiżowych lokalizacji. Natomiast większość win, na których etykietach widnieje tylko nazwa North Coast AVA, to masowo produkowane mieszanki wykonane z winogron zebranych w kilku podregionach tej rozległej apelacji.

Geografia

Stanowiąca długi prostokąt o nierównych krawędziach, apelacja North Coast AVA mierzy 195 kilometrów z północy na południe i około połowę tego ze wschodu na zachód. Inne regiony winiarskie podobnych rozmiarów są zwykle wytyczane przy pomocy granic politycznych lub administracyjnych, takich jak granice hrabstwa, stanu lub kraju, które nie mają istotnego znaczenia dla produkcji wina. Ale nie w tym przypadku. Granice North Coast AVA są prawie w całości określone przez topografię, hydrografię i inne czynniki geograficzne, które ostatecznie mają wpływ na jakość wina.

Klimat

Niemożliwe jest podanie zwięzłego, kompleksowego opisu geologii i klimatu dla tak dużego obszaru, ale istnieje kilka uogólnień prawdziwych dla wszystkich winnic North Coast. I tak w górzystym regionie w pobliżu wybrzeża oceanu, letnie temperatury są znacznie niższe (a zimy zauważalnie łagodniejsze) niż te występujące na terenach w głębi lądu. Chłodząca nadmorska bryza, orzeźwiająca mgła i świeże górskie powietrze to kluczowe składniki poszczególnych siedlisk North Coast. Każdy z nich pomaga w jakiś sposób zrównoważyć działanie wspólnego dla wszystkich tutejszych winnic kalifornijskiego słońca.

Odmiany winogron

Odmiany winogron uprawiane na terenie North Coast nie różnią się od tych występujących w innych częściach Kalifornii. Także tutaj królują cabernet sauvignon i chardonnay, które razem stanowią około połowy wszystkich nasadzeń. Inne ważne odmiany to zinfandel (w cieplejszych siedliskach), pinot noir (w chłodniejszych siedliskach), merlot i sauvignon blanc.

Podregiony North Coast:

  1. Humboldt County
  2. Lake County
  3. Marin County
  4. Mendocino County
  5. Napa County
  6. Petaluma Gap
  7. Solano County

 

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel