Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Burgundia

winiarska mapa Burgundii

Burgundia nie jest pojedynczym, jednorodnym regionem winiarskim, lecz historyczną prowincją z licznymi samodzielnymi strefami winiarskimi, zróżnicowanymi klimatycznie. Najchłodniejsze jest położone na północy Chablis, a najcieplejszy rejon Mȃcon na południu. Dzieli je dystans 250 km.

Północna i środkowa cześć regionu narażona jest na ryzyko przymrozków, opadów deszczu, gradu czy ataki szarej pleśni, dlatego ogromny wpływ na jakość wina i jego pozycję w hierarchii apelacyjnej ma działka. Appelations Villages obejmuje tereny płaskie lub w dole stoku, podczas gdy premier cru lub grand cru zwykle znajdują się w połowie wysokości stoku. Najznakomitsze siedliska mają południową lub wschodnią ekspozycję, co zabezpiecza winnicę przed zachodnimi wiatrami. Gleby są tu bardzo wymieszane. Ich różnice mają subtelny wpływ na wino, aczkolwiek ich rzeczywiste znaczenie jest przedmiotem debaty.

Odmiany

Dwiema dominującymi odmianami w regionie są chardonnay (połowa areału upraw) i pinot noir (trzecia część areału), ale znajdziemy tu również uprawy aligoté i gamay.

 

 

 

Czytaj więcej

Młode burgundzkie pinoty mają smak i zapach czerwonych owoców, ale z czasem nabierają aromatów ziemi, dziczyzny i grzybów. Charakteryzuje je wysoka kwasowość i niski lub średni poziom tanin, ale to może się różnić w zależności od producenta, winnicy i rocznika. Najlepsze wina dojrzewają w beczkach minimum przez 16–18 miesięcy.

Burgundzkie chardonnay są bardzo zróżnicowane: od lekkich, kruchych, mineralnych i wysoko kwasowych win z Chablis po cudownie złożone, ekspresyjne wina z Côte d’Or, aż po pełne ciała, maślane, mocno zbudowane wina z Mȃcon na południu. Winiarze z Burgundii byli pionierami w uszlachetnianiu win takimi technikami jak fermentacja w beczce czy fermentacja malolaktyczna dla win białych.

Apelacje i klasyfikacja w Burgundii

W chłodnym Chablis jedyną dopuszczalną odmianą jest chardonnay. Na dole hierarchii znajdują się działki oznaczone jako Appelations Villages, czasami opisywane jako petit chablis. Zwykle znajdują się na dnie dolin lub na terenach całkiem płaskich. Na czele klasyfikacji są wina oznaczone jako Chablis Premier Cru albo Chablis Grand Cru. Te pochodzą z działek na wzgórzach o dobrym nasłonecznieniu. Region o nazwie Côte d’Or to serce Burgundii. Wzgórza Masywu Centralnego biegną wzdłuż zachodniej granicy regionu, oferując świetne działki z wschodnią i południową ekspozycją.

Wzgórza składają się z dwóch części. Wiele długowiecznych, pełnych win pinot noir pochodzi z Côte de Nuits. Położone bardziej na południe Côte de Beaune jest sławne dzięki swoim winom z chardonnay. To znajduje odbicie w systemie apelacyjnym, gdzie wszystkie czerwone grand crus z wyjątkiem jednego znajdują się w Côte de Nuits, podczas gdy wszystkie białe grand crus z wyjątkiem jednego są położone w Côte de Beaune.

Idąc z północy na południe: wioskami z najsłynniejszymi burgundzkimi grands cru są Gevrey-Chambertin (Chambertin, Chambertin Clos de Beze), Vougeot (Clos de Vougeot), Vosne-Romaneé (Romaneé Conti, La Tȃche, La Romaneé) i Nuits Saint-Georges.

W rejonie Côte de Beaune ważnymi miejscowościami z czołowymi apelacjami są Aloxe-Corton, Beaune, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet i Chassagne- Montrachet.

Wina klasyfikowane jako Côte de Nuits-Villages pochodzą również z Côte de Nuits, ale nie z tych najbardziej znanych działek.

Apelacja regionalna opisana jest na butelkach jako Bourgogne Hautes Côtes de Nuits oraz Bourgogne Hautes Côtes de Beaune.

Najbardziej na południe wysuniętą częścią Burgundii jest rejon Mȃconnais. Najczęściej uprawianą odmiana jest tu chardonnay, zaś wina czerwone robi się z gamay oraz pinot noir. Spośród wielu wiosek, gdzie uprawia się latorośl najsłynniejsze są Pouilly-Fuissé oraz Saint-Véran.

Oprac. Witosław Stępień

 

 

 

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel