Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Vegan Friendly

Na pierwszy rzut oka każde wino powinno nadawać się do spożycia przez wegetarian czy nawet wegan (unikających nie tylko mięsa, ale także wszelkich produktów odzwierzęcych, jak nabiał czy miód). W końcu wino powstaje z winogron. W istocie w gotowym produkcie, jakim jest wino, znajdziemy w śladowych ilościach sporo odzwierzęcych składników używanych jako środki klarujące: kurze białko, kazeina, klej rybi czy żelatyna. Substancje te zazwyczaj nie pozostają w gotowym produkcie – kiedy „zrobią swoje”, czyli np. przyciągną i zwiążą pływające w winie osady, są usuwane. Niemniej sam fakt użycia w procesie produkcji środków pochodzenia zwierzęcego stanowi odstępstwo od surowych zasad weganizmu.

Dla tych więc, którzy nie przełkną wina klarowanego kazeiną, pojawiają się na rynku specjalnie oznaczone produkty winne. Włoskie stowarzyszenie wegan opracowało na przykład znaczek „Vegan. Qualità Vegetariana” umieszczany na takich produktach. Coraz większa liczba producentów deklaruje produkcję z pominięciem odzwierzęcych składników – zastępując je na przykład substancjami pochodzenia roślinnego, niestety większość nie informuje o tym fakcie na etykiecie. Tylko niewielka część producentów decyduje się na zdobycie stosownych certyfikatów,

Czytaj więcej, o winach wegańskich >>

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel