Zrównoważone uprawy
Idee winiarstwa „zrównoważonego” staje się dziś niesłychanie popularna, co szczególnie widać np. we współczesnym winogrodnictwie hiszpańskim czy chilijskim. Wśród przykładowych producentów posiadających lokalne certyfikaty zrównoważonego rozwoju wypada wymienić dom szampański Philipponnat (jedną z pierwszych ekologicznych wytwórni w Szampanii), chilijską winiarnię Viña la Rosa, australijską Thorn-Clarke Wines czy francuskie Château de la Cour. W największym skrócie zrównoważony rozwój w rolnictwie, a zatem także winogrodnictwie, zakłada troskę nie tylko o dobrobyt i zdrowie współczesnych beneficjentów działalności rolniczej, ale w równym stopniu troszczy się o los kolejnych pokoleń mieszkających i pracujących na tej samej ziemi. Wielką wagę przywiązuje się zatem w gospodarstwach/winnicach „zrównoważonych” do ograniczenia do minimum zabiegów mających ujemny wpływ – nawet w perspektywie wieloletniej – na środowisko naturalne (nawożenie, opryski), kontroluje właściwie odprowadzenie nieczystości, gospodarkę wodną (opartą tam, gdzie się da, na wtórnym użyciu wody w obiegu technologicznym) i zużycie energii elektrycznej.