Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

pinot noir

/product-pol-669-Karta-typu-przepis-nr-1.html
/product-pol-670-Karta-typu-przepis-nr-2.html
/product-pol-671-Karta-typu-przepis-nr-3.html
Pinot Noir. Należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i uważana jest za jedną z najszlachetniejszych odmian. Jest głównym czerwonym szczepem uprawianym w Burgundii i Szampanii, ale szeroko spotykanym dziś na całym świecie. Na terenie Burgundii, skąd najprawdopodobniej się wywodzi, był przypuszczalnie uprawiany przynajmniej od IV wieku (choć pierwsze zapiski pochodzą dopiero z wieku XIV). Stamtąd łatwo i szybko rozprzestrzenił się w środkowej i wschodniej Europie, głównie za sprawą klasztorów zakładanych przez cystersów.

Odmiana jest bardzo wymagająca i dojrzewa późno. Nie jest odporna na choroby, wymaga dobrego nasłonecznienia i nie jest zbyt wydajna. Daje wina słabo zabarwione, które – z uwagi na różnorodność nisz klimatycznych i metod winifikacji – bardzo trudno jednoznacznie scharakteryzować. Znaczące różnice można zauważyć nawet w winach pochodzących z sąsiednich winnic w samej Burgundii.

Odmiana najlepiej udaje się na glebach wapiennych i w niezbyt ciepłym klimacie. Wina młode, średniej klasy, mogą być nieco ostre i kwasowe. W najlepszym burgundzkim wydaniu (Pommard, Volnay, Vosne-Romanée), po wieloletnim dojrzewaniu daje genialnie owocowe i złożone wina. Zupełnie inne podejście do pinot noir panuje w Nowym Świecie, gdzie producenci starają się uzyskać młodsze i ciemniej zabarwione wina, nadające się do szybszej konsumpcji. Bardzo popularna jako podstawa win musujących na całym świecie.

Inne nazwy: pinot nero, pinot negro, spätburgunder, blauburgunder, rulandské modré, rulandské červené, burgundac crni, klevner.

Gdzie występuje
Obszary upraw: Francja (Burgundia, Alzacja, Szampania), Włochy, Niemcy, Szwajcaria, Austria, Nowy Świat, Europa Środkowo-Wschodnia.
Charakterystyczne aromaty
jeżyna malina wiśnia trufle migdaly
Najlepiej podawać do
wolowina wedliny jagniecina
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel