pinotage

sprawdź szczegóły
Pinotage. Południowoafrykańska odmiana czerwonych winogron, krzyżówka odmiany cinsault (zwanej w RPA hermitage) oraz pinot noir – stąd nazwa. Uważana za jedyną udaną afrykańską krzyżówkę winorośli.

Krzyżówka powstała w 1925 roku i jest owocem wieloletniej pracy enologa prof. Abrahama Izaaka Perolda ze Stellenbosch. Pierwsze butelkowane wino z tej odmiany pojawiło się na rynku w 1961 (rocznik 1959) w firmie Stellenbosch Farmers’ Winery – wcześniej wyrabiano z niej wina stołowe, sprzedawane luzem lub destylowane na wianiaki. Odmiana daje wina od lekkich po średnio ekstraktywne, dość intensywnie zabarwione, nadające się do picia szybciej niż np. cabernet sauvignon. W zapachu pinotage dominują aromaty owocowe truskawki, maliny, wiśni, banana i papaji oraz nuty goździków i przypraw korzennych.

Gdzie występuje
Obszary upraw: najbardziej popularna w RPA ale sporadycznie występuje również w Brazylii, Kanadzie, Izraelu, Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych, Zimbabwe i Nowej Zelandii.
Charakterystyczne aromaty
malina wiśnia banan papaja goździki
Najlepiej podawać do
jagnięcina dziczyzna
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel