pinot grigio

sprawdź szczegóły
Pinot Grigio. Szara mutacja odmiany pinot, która zrobiła bodaj największą karierę w ostatniej dekadzie, zwłaszcza w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Choć jeszcze nie tak dawno uprawiana była raczej w chłodniejszych obszarach Europy.

Wywodzi się z Francji, do Niemiec została sprowadzona na początku XVIII wieku przez handlarza winem ze Speyer Johanna Seegera Rulanda (stąd w wielu krajach, zwłaszcza Europy Środkowej, używa się nazwy rulander). Jest średnio wydajna, jej jagody mają charakterystyczną szaroróżową barwę, dlatego przy zastosowaniu dłuższej maceracji można z niej otrzymać także wina różowe (ale jest to tylko niewielki segment rynku).

Największą jej zaletą jest to, iż daje wina o sporej zawartości ekstraktu, średniej lub wysokiej kwasowości oraz o bardzo intensywnym, czystym i mocnym aromacie. W winie wyczuwalne są aromaty jabłek, cytrusów z delikatnymi nutami korzennymi, kwiatowymi, nutą miodu i migdałów. Dobrze nadaje się do wyrobu win półwytrawnych, a nawet słodkich.

 

Inne nazwy: pinot grigio, rulander (ruländer), grauburgunder, szürkebarát, pinot sivi, malvoisie.

Zobacz wina z odmiany pinot gris

Gdzie występuje
Francja (Alzacja, Dolina Loary), Niemcy (Badenia, Hesja Nadreńska), Włochy, Austria, Węgry, Czechy, Słowenia, Nowy Świat 
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel