pinot blanc

sprawdź szczegóły
Pinot Blanc. Biała mutacja odmiany pinot uprawiana w wielu krajach. W początkach XVIII w. pinot blanc stanowił niemal 20% areału winnic Domaine de la Romanée-Conti. Daje przyjemne, delikatne, zharmonizowane, dość ekstraktywne wina o miękkim smaku i niezbyt silnym aromacie z nutami kwiatowymi, jabłek oraz cytrusów, a także masła i orzechów laskowych. Świetnie nadaje się do wyrobu win musujących. W apelacji Cremant d'Alsace chętnie łączona z chardonnay. Wina pinot blanc są zazwyczaj produkowane do szybkiego spożycia.

Inne nazwy: blanc vrai, weissburgunder lub klevner (Austria), Fefhér burgundi (Węgry), pinot bianco (Hiszpania i Włochy).

Gdzie występuje
Francja (Alzacja), Włochy, Węgry, Niemcy, Austria, Chorwacja 
Charakterystyczne aromaty
kwiaty jabłko cytryna masło orzechy
Najlepiej podawać do
owoce morza wędliny
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel