muskat aleksandryjski

sprawdź szczegóły
Muscat Aleksandryjski. Należy do rodziny odmian najbardziej rozpowszechnionej i najstarszej na świecie - muskatów. Niezależnie od regionu, w którym występuje, odznacza się charakterystycznym, niezwykle atrakcyjnym aromatem łączącym w sobie nuty świeżych, słodkich winogron i piżma, dających uczucie błogiej przyjemność.

Muskat aleksandryjski - krzyżówka muskatu białego oraz odmiany heptakilo - pochodzi prawdopodobnie z Sycylii. Przez długi czas znany był pod nazwą zibibbo i pod taką we Włoszech spotykany jest do dziś. Daje wina o bardzo skoncentrowanym smaku i zapachu z wysoką zawartością cukru i o niskiej kwasowości. Wykorzystuje się go w dużej mierze do produkcji rodzynek.

W Portugalii stanowi podstawę do produkcji wina wzmacnianego moscatel de setúbal.

Inne nazwy: zibibbo, gordo blanco, hanepoot, lexia, moscatel, moscatel gordo.

Gdzie występuje
Głównie Południowe Włochy, Grecja, Portugalia
Charakterystyczne aromaty
piżmo jasmin kwiaty
Najlepiej podawać do
aperitif desery
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel