muscat blanc

sprawdź szczegóły
Muscat blanc à petits grains. Zwany też Muscat Canelli (moscato bianco we Włoszech) jest najstarszym przedstawicielem rodziny muskatów. Odmianę zalicza się do najstarszych winorośli na świecie.  Jest bardzo rozpowszechniona zarówno w Europie, jak i w Nowym Świecie. Bywa przetrwarzana w wielu stylach winiarskich i na zróżnicowanym poziomie słodyczy zależnie od regionalnej tradycji. Wina charakteryzują aromaty cytrusowe, winogronowe, kwiatowe i przyprawowe z nutą melona. Wina deserowe są zwykle produkowane jako vins doux naturels.

Jako moscato bianco odmiana jest sadzona w całych Włoszech i stanowi znaczącą część produkcji białego wina. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji musującego asti lub półmusującego moscato d'asti.

 Jako moscato bianco odmiana jest sadzona w całych Włoszech i stanowi znaczącą część produkcji tamtejszego białego wina. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji musującego asti lub półmusującego moscato d'asti. We Francji muscat blanc à petits grains należy do najbardziej rozpowszechnionych w kraju odmian białej winorośli. Jego nasadzenia występują głównie na południu, gdzie jest najbardziej znany. Słodkie wina są produkowane również w Niemczech, Austrii, Hiszpanii i Grecji. W Australii odmiana spotykana pod nazwą: brown muscat, frontignan i rutherglen muscat. Region Rutherglen od dawna jest wyspecjalizowanym regionem w produkcji najlepszych słodkich muskatów na świecie, soczystych i głęboko bursztynowych w kolorze.

Synonimy to: moscato bianco, white muscat, gelber muskateller, muscat canelli, muscat de lunel, muscat de frontignan, brown muscat, rutherglen muscat, sárgamuskotály.

Gdzie występuje
Głównie Włochy, Francja, Niemcy, Austria, Grecja
Najlepiej podawać do
desery aperitif
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixel