montepulciano

sprawdź szczegóły
Montepulciano Włoska odmiana czerwonych winogron uprawiana głównie w regionach Puglia, Abruzzo, Molise i Marche. Daje zarówno lekkie, jak i ekstraktywne wina czerwone, z niezbyt wysoką kwasowością i przyjemnymi taninami. Jest także używana do produkcji win różowych (cerasuolo) i białych. Jest czwartą najczęściej uprawianą odmianą we Włoszech. Nie należy jej mylić z miejscowością Montepulciano w Toskanii, gdzie powstaje słynne Vino Nobile.

Gdzie występuje
Włochy (Abruzzo, Apulia, Marche, Molise)
Najlepiej podawać do
wieprzowina wołowina makarony
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel