montepulciano

sprawdź szczegóły
Montepulciano Włoska odmiana czerwonych winogron uprawiana głównie w regionach Puglia, Abruzzo, Molise i Marche. Daje zarówno lekkie, jak i ekstraktywne wina czerwone, z niezbyt wysoką kwasowością i przyjemnymi taninami. Jest także używana do produkcji win różowych (cerasuolo) i białych. Jest czwartą najczęściej uprawianą odmianą we Włoszech. Nie należy jej mylić z miejscowością Montepulciano w Toskanii, gdzie powstaje słynne Vino Nobile.

Gdzie występuje
Włochy (Abruzzo, Apulia, Marche, Molise)
Najlepiej podawać do
wieprzowina wołowina makarony
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel