macabeo

sprawdź szczegóły
Macabeo Odmiana białych winogron uprawianych głównie w północnej Hiszpanii i w południowej Francji. Za jej ojczyznę uznaje się północną Hiszpanię, gdzie jest uprawiana od wieków i skąd – przez Pireneje – dotarła do północnej Francji. W rzeczywistości pochodzi jednak – jak się przypuszcza – ze Środkowego Wschodu. Stosunkowo późno pączkuje, przez co nadaje się do uprawiania na terenach, gdzie występują wiosenne przymrozki. Jej kiście są duże i zwięzłe, łatwe do zbioru. Daje dobre wina, najczęściej o kwiatowym zapachu i stosunkowo małej kwasowości, dlatego należy ją zbierać dość wcześnie.

Bardzo cenioną zaletą win z tej odmiany jest spora odporność na utlenianie. Używana najczęściej do produkcji lekkich, młodych, nieleżakowanych w beczkach wytrawnych win odmianowych, nadających się do szybkiej konsumpcji bądź do wyrobu win mieszanych, w tym często słodkich, a także musujących (cava).

Inne nazwy: viura (Rioja)

Gdzie występuje
Francja (Langwedocja-Roussillon), Hiszpania (głównie Penedès, Rioja, Somontano).
Charakterystyczne aromaty
jabłko gruszka kwiat pomarańczy brzoskwinia
Najlepiej podawać do
owoce morza risotto ryby
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel