kernling

sprawdź szczegóły
Kernling Jeśli nazwę rozłożyć, na myśl słusznie przychodzą dwie odmiany niemieckie: kerner i riesling. Kernling jest bowiem mutacją kernera, powołaną do istnienia w palatynackim Nussdorf przez Ludwiga Hochdörffera, właściciela winiarni o wdzięcznej nazwie Kernlinghof. To on w latach 70. dostrzegł pośród białych owoców kernera kilka kiści przebarwionych na ciemny róż i z tej spontanicznej mutacji zrobił właściwy użytek, w latach 90. ubiegłego wieku rejestrując ją jako oficjalny szczep niemiecki. Dziś po kilka hektarów tej odmiany (łącznie nie więcej niż dwadzieścia) rośnie w Saale-Unstrut, w Saksonii, Palatynacie i nad Mozelą. Kernling okazał się nie tylko mutacją znacznie odporniejszą (zarówno na choroby, jak i niskie temperatury) od kernera, zyskał również nuty aromatyczne zbliżające go do rieslinga (stąd końcówka nazwy), od którego zresztą sam kerner pochodzi (to krzyżówka trollingera z rieslingiem reńskim).

W chłodnym polskim klimacie ta odmiana ma się całkiem nieźle, nawet jeśli wymaga od winiarza sporo wysiłku. Daje wina o dobrej kwasowości, krągłe, wygładzone odrobiną cukru resztkowego. Pachnie owocami tropikalnymi (mango, passiflora), gruszką i kwiatami.

Gdzie występuje

Niemcy, Polska.

Charakterystyczne aromaty
mango cytryna grejpfrut gruszka
Najlepiej podawać do
aperitif ser kozi sałatka
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel