kernling

sprawdź szczegóły
Kernling Jeśli nazwę rozłożyć, na myśl słusznie przychodzą dwie odmiany niemieckie: kerner i riesling. Kernling jest bowiem mutacją kernera, powołaną do istnienia w palatynackim Nussdorf przez Ludwiga Hochdörffera, właściciela winiarni o wdzięcznej nazwie Kernlinghof. To on w latach 70. dostrzegł pośród białych owoców kernera kilka kiści przebarwionych na ciemny róż i z tej spontanicznej mutacji zrobił właściwy użytek, w latach 90. ubiegłego wieku rejestrując ją jako oficjalny szczep niemiecki. Dziś po kilka hektarów tej odmiany (łącznie nie więcej niż dwadzieścia) rośnie w Saale-Unstrut, w Saksonii, Palatynacie i nad Mozelą. Kernling okazał się nie tylko mutacją znacznie odporniejszą (zarówno na choroby, jak i niskie temperatury) od kernera, zyskał również nuty aromatyczne zbliżające go do rieslinga (stąd końcówka nazwy), od którego zresztą sam kerner pochodzi (to krzyżówka trollingera z rieslingiem reńskim).

W chłodnym polskim klimacie ta odmiana ma się całkiem nieźle, nawet jeśli wymaga od winiarza sporo wysiłku. Daje wina o dobrej kwasowości, krągłe, wygładzone odrobiną cukru resztkowego. Pachnie owocami tropikalnymi (mango, passiflora), gruszką i kwiatami.

Gdzie występuje

Niemcy, Polska.

Charakterystyczne aromaty
mango cytryna grejpfrut gruszka
Najlepiej podawać do
aperitif ser kozi sałatka
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel