glera

sprawdź szczegóły
Glera. Szczep winorośli szlachetnej dawniej nazywany prosecco. Odmiana pochodzenia słoweńskiego, która została przywieziona do wioski Prosecco ze słoweńskiego regionu Karst.

Uprawiana głównie w regionie Veneto. Wykorzystywana przede wszystkim do wytwarzania włoskich win musujących w wersji frizzante lub spumante w apelacji DOC i DOCG Prosecco.

Gdzie występuje
Veneto (Włochy)
Charakterystyczne aromaty
morela chleb banan zielone jabłko
Najlepiej podawać do
aperitif sałatka ryby
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel