chardonnay

sprawdź szczegóły
Chardonnay Francuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie. To spontaniczna krzyżówka pinot gris z gouais blanc (heunisch weiss). Jest podstawowym i właściwie jedynym białym szczepem w Burgundii (słynne apelacje Chablis, Meursault, Chassagne-Montrachet i in.) oraz jedyną białą odmianą w Szampanii. Dobrze udaje się w zarówno w chłodnych, jak i cieplejszych rejonach świata, dobrze miesza się z innymi odmianami winogron, ale najlepsze chardonnay są zwykle niekupażowane.

Najlepiej z wszystkich białych odmian nadaje się do fermentacji i dojrzewania w dębowych beczkach. Ma także nadzwyczajną wprost zdolność oddawania charakteru gleby i całego siedliska. Zależnie od sposobu produkcji pozwala na otrzymanie aromatycznego, długowiecznego i ciężkiego wina o pełnym, często bardzo złożonym, zapachu, lub też lekkiego i orzeźwiającego.

Inne nazwy: melon blanc, morillon.

Gdzie występuje
Niemal całe winiarskie universum, ale głównie Francja (Burgundia i Szampania), północne Włochy, Niemcy, Nowy Świat (całkowicie dominuje wśród białych szczepów Australii i Kalifornii), Europa Wschodnia (m.in. Bułgaria, Mołdawia). We Francji jest uprawiana głównie w Burgundii, Szampanii, Jurze i Dolinie Loary. Daje aromatyczne, długowieczne wina o pełnym, często bardzo złożonym, czystym smaku i delikatnym zapachu suszonych owoców, cytryn, orzechów, a po dłuższym leżakowaniu w beczkach – także przypraw korzennych.
Charakterystyczne aromaty
cytryna ananas masło tosty orzechy
Najlepiej podawać do
owoce morza sery twarde ryby
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel