carménère

sprawdź szczegóły
Carménère. Jest odmianą o dziwnej historii. Choć pochodzi z Francji (Bordeaux), dziś występuje tam w bardzo ograniczonej ilości (Médoc). Odrodziła się w Chile, gdzie awansowała do miana odmiany narodowej. Stało się tak, kiedy dwie dekady temu okazało się, że większość nasadzeń merlota w tym kraju to właśnie carménère. W dodatku Chilijczykom udało się wypromować ją na całym świecie, i to do tego stopnia, że próbuje się nasadzeń w wielu innych miejscach Nowego Świata. Tymczasem jeszcze w XVIII wieku wraz z cabernet franc szczep ten stanowił podstawę najlepszych czerwonych win bordoskich i przyczynił się do ugruntowania ich sławy. W XIX wieku został zastąpiony przez łatwiejsze w uprawie cabernet sauvignon i merlota. W tym okresie wraz z innymi szczepami bordoskimi po raz pierwszy trafił do Chile.

Szczep odznacza się dużą żywotnością, dojrzewa przed cabernetami i daje wina o głębokim kolorze i wyjątkowo wysokiej jakości. Często są to wina bardzo skoncentrowane i gęste, o aromatach wiśni, śliwek, jagód, korzennych przypraw z nutą dymu i ściółki. Jest to odmiana trudna w uprawie, gdyż wada genetyczna powoduje często bardzo niskie plony. Wielce ceniona także w kupażach.

Gdzie występuje
Obszary upraw: Chile, Francja, Włochy (Friuli-Venezia Giulia), Sardynia, gdzie ma nawet własną apelację – Alghero Carmenere
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel