aglianico

sprawdź szczegóły
Aglianico. Odmiana winorośli uprawiana głównie w południowych Włoszech, jest tam powszechnie uważana za jeden z najszlachetniejszych szczepów. Dojrzewa bardzo późno, co ogranicza możliwość jej uprawy w regionach położonych bardziej na północ.

Z aglianico powstają wina o intensywnej czerwono-rubinowej barwie, nabierające mahoniowych odcieni w miarę starzenia. Są niezwykle wyraźne i bogate, nadające się do wieloletniego (nawet 20 lat) starzenia i nabierające wraz z nim dużej elegancji. Wyczuwalne aromaty to nuty kawy, czekolady, wiśni, śliwek i fiołków.

Gdzie występuje
Obszary upraw: głównie Włochy (Kampania i Bazylikata) Australia, USA (Texas i Kalifornia).
Charakterystyczne aromaty
wiśnia śliwka czekolada fiołek kawa
Najlepiej podawać do
dziczyzna kaczka grill
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Reklama
    Festiwal Pucciniego w Toscanii
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel