Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Toskania

Toskania - mapa winiarska Toskanii

To obok Piemontu druga z najjaśniejszych gwiazd winiarskiej Italii. Region rozciąga się wzdłuż zachodniego wybrzeża półwyspu od wschodu osłonięty pasmem Apeninów, a od zachodu oblany wodami Morza Tyrreńskiego. Region dzieli się na 3 części: górzyste Chianti, południową Toskanię oraz morskie wybrzeże.

Dominującą w Toskanii odmianą jest sangiovese, charakteryzujące się wysokim poziomem tanin i kwasowości. Ten późno dojrzewający szczep potrzebuje ciepłego klimatu. Wino z sangiovese ma aromaty czerwony wiśni, śliwek i suszonych owoców. Zwykle dojrzewa w beczce dla złagodzenia tanin i nabycia korzennych aromatów.

Chianti jest najbardziej znanym winiarskim subregionem Toskanii. Obszar znajduje się w trójkącie wyznaczonym przez Pizę, Florencję i Sienę. W tym rejonie wyróżniamy dwie osobne DOCG – Chianti oraz Chianti Classico. Pierwsza obejmuje osiem apelacji, które noszą w nazwie określenie chianti. Wina wytwarzane na tym obszarze nie muszą mieć podanego na etykiecie dokładnego miejsca pochodzenia (gminy). We wszystkich apelacjach odmiana sangiovese musi stanowić min. 80% kupażu.

Drugie DOCG Chianti Classico obejmuje gminy Radda, Gaiole, Castellina i miasteczko Greve. Około 90 producentów zrzeszonych jest w organizacji Consorzio Chainti Classico, a ich symbolem jest czarny kogut w kółku widniejący na szyjce butelki. Wina z Chianti Classico mają zdecydowanie większy prestiż i wyższą cenę, niż ich bracia zza miedzy. Winnice położone są tu na większych wysokościach, co spowalnia dojrzewanie owoców, dając im w rezultacie lepszą kwasowość i więcej ziołowych aromatów. Każde wino musi dojrzewać w beczce przez 12 miesięcy, a klasa Chianti Classico Riserva DOCG wymaga 24 miesięcy starzenia, z czego 3 wino musi spędzić w butelce. Najwyższą kategorią jest Gran Selezzione. Aby wino znalazło się w tej klasie, owoce muszą pochodzić z jednej winnicy, a starzenie musi trwać aż 30 miesięcy.

 

Czytaj więcej

Winnice Toskanii

Winnice z południowej Toskanii położone są znacznie niżej niż te z północy, więc mają zdecydowanie cieplejszy klimat, choć chłodna morska bryza obniża temperaturę w upalne, letnie dni. Międzynarodową sławą cieszy się tu apelacja Brunello di Montalcino. Wino z taką etykietą może być robione wyłącznie z sangiovese (nazywane tu brunello). Wino ma bogaty, intensywny bukiet z nutami korzennymi, ziołowymi, wanilii i konfitur. Lokalne przepisy określają łączny czas dojrzewania wina na 5 lat, ale bywa, że może trwać on i 10 lat. Konkurentem miasteczka Montalcino jest miasteczko Montepulciano, położone nieco dalej na wschód. Wokół niego rozciąga się apelacja Vino Nobile di Montepulciano DOCG. W przeciwieństwie do brunello, vino nobile jest kupażem sangiovese oraz innych dopuszczonych przez przepisy szczepów. Wino dojrzewa w beczkach min. 2 lub 3 lata (jeśli jest w klasie riserva).

Nadmorskie wybrzeże jest względnie płaskie. Morze skutecznie chłodzi winnice w letnie dni. To tu narodziły się tzw. supertoskany, czyli wina, które ze względu na użyte odmiany (np. bordoskie) i metody produkcji nie mogły uzyskać oficjalnej klasyfikacji DOC/DOCG ani nawet regionalnego IGT. Przez lata sprzedawano je jako wina stołowe, choć ze względu na swoją jakość osiągały astronomiczne ceny. Dziś region doczekał się własnych apelacji np. Bolgheri DOC lub Maremma Toscana DOC. Obie dopuszczają wyrób win z niewłoskich odmian, włączając w to cabernet sauvignonmerlota i syraha. Skład kupażu zależy wyłącznie od winiarza. Do najbardziej znanych supertoskanów należą m.in. Sassicaia, Tignanello, Solaia.

 

 

Oprac. Witosław Stępień

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel