Abruzja

sprawdź szczegóły
Abruzja. Przepięknie położone tereny od zachodu ograniczone pasmem Apeninów, a od wschodu schodzące do Adriatyku, to nie tylko balsam dla oka. Dostatek słońca, odpowiednia ilość deszczu w połączeniu z chłodnymi prądami powietrza moderującymi temperatury w winnicach położonych na zboczach stwarzają doskonały mikroklimat do rozwoju winorośli. Nic dziwnego, że powstające w takich warunkach wina – w przeważającej części z lokalnego szczepu montepulciano – zdobywają sobie w świecie coraz szersze grono admiratorów.

Prawie połowa win z tego najbardziej górzystego regionu Italii szczyci się apelacjami DOC/DOCG. I choć obszar ten z powodu ukształtowania terenu powinien dorobić się wielu zupełnie odmiennych charakterologicznie win, dominują tu zdecydowanie ledwie dwie apelacje odmianowe: czerwona – Montepulciano d’Abruzzo oraz biała – Trebbiano d’Abruzzo. W dodatku ta pierwsza ciągle budzi konfuzję i spory z toskańskimi producentami win z okolic Montepulciano. Niemniej ta sytuacja ulega powolnej zmianie – z Montepulciano d’Abruzzo wycięto najlepszy obszar podnosząc go w klasyfikacji do statusu DOCG (Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane), pojawiły się też inne apelacje, jak choćby Cerasuolo d’Abruzzo czy Controguerra lub Ortona. Bardzo dobrze radzą sobie nowe nasadzenia chardonnay. W sumie w tym górzystym regionie uprawia się około 320 tysięcy hektarów winorośli, co daje ponad trzy miliony hektolitrów wina.

    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel