Kastylia La Mancha

sprawdź szczegóły
Kastylia La Mancha - winiarskie regiony
Kastylia La Mancha to największy region winiarski Hiszpanii i świata, wytwarzający niemal połowę (48%) win hiszpańskich. Leży w środkowo-południowej części kraju. Charakteryzuje się bardzo suchym klimatem o ekstremalnych amplitudach temperatur (które latem często sięgają 40°C, a zimą nawet poniżej –20°C) oraz bardzo niskimi opadami (ok. 300 mm), które są bardzo nieregularne i nieprzewidywalne.

Region jest równie wielki, co różnorodny. Przez wieki dostarczał wszelkiego rodzaju prostych win stołowych (i robi to nadal), z których większość konsumowano lokalnie lub wysyłano luzem do innych części Hiszpanii lub Europy. Ogromna ilość wina służyła do destylacji (i nadal tak jest), podobnie jak sporą część winogron sprzedawano jako owoce stołowe, rodzynki lub przeznaczano na przetwory lub koncentraty.

Dziś Kastylię-La Manchę wielu uznaje za najbardziej obiecujący obszar uprawny w Hiszpanii. Mówi się, że to Nowy Świat Europy. Spore inwestycje z wolna zaczynają przynosić efekty, zaś nazwa regionu przestaje deprecjonować wina.

    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel