Prowansja

sprawdź szczegóły
Prowansja - kraina różowego wina

Prowansja. Tak jak pierwszym skojarzeniem z Francją jest wino, tak dla wielu winomanów i turystów Prowansja przywodzi na myśl wina różowe. To ogromne zagłębie ich wyrobu – około 10 procent win tego typu na świecie pochodzi właśnie stąd!

I ich produkcja ciągle rośnie, nie tylko z uwagi na chwilową lub stałą modę na takie wina – tę tendencję zweryfikuje przyszłość. Ale głównie z uwagi na ich jakość, bo Prowansja ma w tym temacie największe doświadczenie. Mimo że sąsiaduje z takimi gigantami jak Dolina Rodanu i Langwedocja, które starają się ją naśladować, rosé de provence robione w wielu apelacjach pozostaje niedoścignione.

Jednak Prowansja to nie tylko wina różowe. Choć faktycznie jest to obszar winiarsko niemal monokulturowy, robi się tu także kilka potężnych win białych i czerwonych, z takimi światowej klasy „okazami” jak cassis (głównie białe, kupażowane z różnych odmian, ale zawsze na bazie clairette i marsanne) i bandol (głównie czerwone, ze szczepu mourvèdre z dodatkiem grenache i cinsault).

    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel