Alzacja

sprawdź szczegóły
winiarska mapa Chile
Alzacja to niewielki region winiarski w północnowschodniej Francji, rozciągający się długim, wąskim pasem między Wogezami i Renem. Choć jest mały, produkuje tyle wina, co Burgundia – ponad 1 milion hektolitrów!

Wina alzackie to niemal wyłącznie wyroby odmianowe, co zawsze jest wskazane na etykiecie, białe, charakteryzujące się świeżością, lekkością oraz owocowym, subtelnym bukietem i przyjemnym, wytrawnym smakiem. Choć tę wytrawność należy traktować z przymrużeniem oka – niemal zawsze w winie znajdziemy nieco cukru resztkowego.

Na terenie Alzacji produkuje się również jedną z najlepszych wersji crémant, wina musującego wyrabianego metodą klasyczną – crémant d’alsace. Jednak najbardziej wyróżnia tutejsze wina jakość. Mimo wysokiej wydajności z hektara, są to niemal zawsze wina pierwszorzędne. Choć królem tutejszych winnic jest riesling, to wszystkie odmiany (gewürztraminer, pinot blanc, pinot gris, muscat, sylvaner, pinot noir) posiadają pewne unikalne cechy.

 

    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel