Wina z regionu Piemont

Piemont znajduje się w północno-zachodnim rogu Włoch. Jego stolicą jest mocno uprzemysłowiony Turyn, ale tereny winiarskie znajdują się w mniej zindustrializowanym wiejskim regionie Langhe DOC, daleko na południowy-wschód od miasta. Panuje tu umiarkowany kontynentalny klimat z długimi chłodnymi zimami. Lata bywają deszczowe. Jesienią w dolinach zalegają mgły. Ukształtowanie terenu jest górzyste, ze szczytami na wysokości od 150 do 600 m.n.p.m.
Wina z Piemontu mają status celebrytów, a ich najjaśniejszymi gwiazdami są czerwone odmiany nebbiolo, barbera i dolcetto oraz białe cortese i muskat.
Na region przypada ponad 15 apelacji DOCG i 45 DOC, co zapewnia im pierwsze miejsce w Italii! Kilkanaście z nich bazuje na odmianie nebbiolo – z których światową sławę maja dwie: DOCG Barolo i DOCG Barbaresco.
Obszar apelacji Barolo zlokalizowana jest w podkowiastej dolinie z pagórkami sięgającymi 300 m n.p.m. Barolo DOCG może być robione wyłącznie z odmiany nebbiolo. Charakteryzuje ją mocna kwasowość i taniczność, ale słaby kolor. W powolnym procesie dojrzewania rozwijają się aromaty kwaśnych wiśni, ziół i suszonych kwiatów. W najlepszych rocznikach wina mają dobre ciało z wysoką kwasowością i mocnymi taninami. Barolo DOCG musi być starzone w dębie przez min.18 miesięcy. Kiedyś okres starzenia trwał nawet kilka lat. Wino trzymano w wielkich drewnianych beczkach. Dziś dzięki nowym metodom produkcji czas ten uległ skróceniu, stosuje się również małe beczki barrique. Barolo ma też potencjał do rozwoju w butelce, gdzie taniny z czasem łagodnieją, a złożoność wina wzrasta, wzbogacając je o aromaty trufli, smoły i skóry.
Barbaresco (680 ha) ma znacznie mniejszy obszar od Barolo (1700 ha). Na lokalny klimat duży wpływ ma płynąca z północy na południe rzeka Tanaro oraz niższe niż w Barolo położenie winnic (200–400 m n.p.m.), dzięki czemu nebbiolo dojrzewa tu lepiej i wcześniej oraz jest bardziej owocowe. Wino starzone jest min. 2 lata, z czego w beczce minimum 9 miesięcy, ale ma też duży potencjał rozwoju w butelce.
Ciekawymi lokalnymi szczepami są w Langhe barbera (jest podstawą kilku apelacji), dolcetto (również z niego powstają wina w kilku apelacjach) oraz białe cortese, arneis i erbaluce.
Asti DOCG słynie ze słodkich win musujących robionych metodą asti. Polega ona na przeprowadzeniu jednorazowej fermentacji w tankach stalowych. Gdy poziom alkoholu osiągnie 7%, fermentacja jest przerywana przez schłodzenie wina. Po filtracji i butelkowaniu pod ciśnieniem wino kierowane jest do sprzedaży.