Przez ostatnie lata te wina były na fali!

2018-11-13

IRC

W Alfaro, wiosce, gdzie garnacha przeżywa swój największy rozkwit, znajdują się winnice Palacios Remondo, jednego z głównych obrońców odmiany garnacha w regionie Rioja.
Palacios koncentruje się na uprawie z myślą o blendach z tempranillo. Niezaprzeczalnie osiąga on coraz doskonalsze efekty, zwiększając stosunek garnachy w kupażach.
Efekty jego pracy kolejny raz zostały docenione, a wina zdobywają 90–93 punkty w ocenie „Robert Parker's Wine Advocate”.

Wino Remondo Palaciosa La Vendimia
rocznik 2016 otrzymał 90 punktów w skali Parkera od magazynu „Wine Advocate”.
To skoncentrowane i pełne owocowych aromatów wino jest kupażem złożonym w połowie ze szczepu garnacha, a w połowie z tempranillo (procent garnachy ostanimi czasy nieco wzrósł) z ekologicznej uprawy. Wino fermentuje w stali nierdzewnej i dojrzewa w dębowych beczkach przez cztery miesiące. Álvaro Palacios chciałby w przyszłości jeszcze bardziej zwiększyć ilość garnachy, jednak w tym momencie nie ma więcej organicznie hodowanej garnachy (w regionie Rioja Baja jest jej mniej niż 4000 hektarów). Nos La Vendimia jest bardzo śródziemnomorski, z nutami ziół i przypraw, wykazując typowość obu odmian. Wino przyjemne i świeże, z delikatnymi taninami.

Wino La Montesa
rocznik 2015 otrzymał 92 punkty, a rocznik 2016 otrzymał ich od magazynu „Wine Advocate” aż 92-93.
La Montesa z 2015 roku to także kupaż garnachy i tempranillo, jednak w tym przypadku ilość garnachy jest znacznie większa, bo osiągnęła aż 92% całej mieszanki. La Montesa to nazwa regionu, w którym różne "parajes" przyczyniają się do połączenia Valtomelloso, Valfrio i Valviejo. Winogrona ręcznie zebrano w październiku, a następnie rozdrabniano je i fermentowano z użyciem lokalnych drożdży w kadziach ze stali nierdzewnej, with remontage, where it also underwent malolactic fermentation. Przed butelkowaniem wino dojrzewało w beczce przez 12 miesięcy. Finezja, świeżość i subtelność – to odpowiednie słowa, by opisać La Montesę. Drobne taniny podkreślają intensywne i głębokie aromaty z nutą pikantności.


Żródło informacji: magazyn “Robert Parker's Wine Advocate”

Polecane
Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel